לא רק משחקי מילים: איך נותנים כותרות נכונות לחדשות?

מאת נבו שפיר

בשנים האחרונות צרכני אתרי החדשות והעיתונים השונים התרגלו למנעד שפתי שהוא ייחודי למדיום: נושאים קשים על סדר היום זוכים לכותרות עסיסיות, שלעיתים אפילו לא הולמות את התוכן הקשה שמתואר בתוך הכתבה. זה לא קורה במקרה. אתרי החדשות בישראל ובעולם בכלל נמצאים במלחמת הישרדות יומיומית על תשומת ליבו של הקורא. לעורכי החדשות יש תפקיד מיוחד בנושא הזה – מצד אחד לתת כותרת מעניינת ומגרה לקריאה עבור הקורא, ומצד שני לשרת את התוכן באופן שיתאים לאג'נדה היומית ולמה שנכתב בדיווח.

איך עושים את זה נכון? זו שאלה קשה שיש לה תשובות רבות, אך ראשית צריך להבין את הדילמות שעומדות בפני כל מי שתפקידו לכתר ידיעה חדשותית כזו או אחרת באחד מאתרי החדשות בארץ. בדומה לכל תפקיד אחר בשוק העבודה, גם לעורך החדשות יש תפיסה אישית של התפקיד שלו – כלומר, אילו ערכים הוא מעמיד לפני אלו. יש עורכים שתופסים עצמם כבוררים של רמת התוכן (גבוה, נמוך, תמציתי וממצה או מרחיב ומסביר) וכאלו שתופסים את החשיבות של הראשוניות וכבישת ליבו של הקורא כאלמנט מכריע.

בעוד שלכל עורך יש משמעות משלו לתפקיד, ישנם כללי אצבע שחייבים לעמוד בהם אלו שרוצים לערוך חדשות – להיות נאמנים ברמה מסוימת לאמת בפרסום. עורך שיקפיד על רמת התוכן ירצה לייצר כותרת שאינה מטעה, בעוד עורך שמעוניין ביצירת קשר עם הקורא ייצר כותרת שאולי מותירה כמה סימני שאלה פתוחים – במטרה לגרום לקורא להציץ בתוך הכתבה ולעזור לאתר לגזור קופון על צפיות. קליקבייט היא טכניקה שכולנו מכירים מרוב אתרי החדשות של היום, בעוד חלקם מוטמנים היטב וכמעט בלתי ניתנים לזיהוי.

עורכי החדשות נמצאים במתח מתמיד בין הצורך לייצר צפיות לעמודים שהם עורכים ולידיעות שהם מעלים, לבין הצורך לייצר מוצר עיתונאי איכותי שלא נועד אך ורק להפיל את הקורא בפח. עורך חדשות מיומן הוא כזה שמצליח לשלב, על הצד הטוב ביותר, את שני צידי המתרס.