מאת נבו שפיר
לרוב האנשים, אחת מההתנסויות הראשוניות ביותר בכתיבה היא ביקורת. ניתן לחשוב שבגלל שמדובר בכתיבה שמבוססת על תחושות ורגשות אישיים, אין משמעות לפרטים בכתיבת ביקורת, אין לה מבנה מסודר ו"הכל הולך".
לקורא הלא מנוסה, מאמרי ביקורת ודעה של כותבים מנוסים יראו לעיתים כפרוזה שכתובה ממוחם הקודח, בה הפיוט יכול לנצח את הטיעון – אבל זוהי רק מראית עין. גם הכותבים המנוסים ביותר עובדים על פי סדר דברים קונקרטי, אך בשל הניסיון, ה"שלד" של הבניין נעלם מאחורי הקישוטים.
כדי לכתוב ביקורת על כל מוצר טקסטואלי (ספר, סרט, כתבה, הצגה וכו') או תופעה אנושית (הפגנה, פגישה, טקס, שיח וכו') צריך קודם כל לבחור את נושא הביקורת. זה נראה ברור, אבל לעיתים, גם בעיתונים גדולים, לכותבים אין נושא אחד אליו הם מתייחסים. אחרי שבחרנו את נושא הביקורת, צריך לדעת מה רוצים לומר עליו – האם זה דבר שראוי שייאמר (לא מבחינת גבולות חופש הביטוי, אלא מבחינת הגיוניות הקביעה) ואז לנסות לבנות יסודות למהלך שיוביל את הקוראים לשורת המחץ, שהיא הביקורת אותה מנסה הכותב להעביר.
חשוב להסביר בכמה משפטים לקורא על מה מדובר תחילה: אם זה סרט – אז שיהיה תקציר של העלילה, אם זו הפגנה – תיאור קצר שלה לא יזיק. רוב הקוראים לא יודעים על מה הכותב מדבר, ויעזור להם לקבל מעט רקע לפני שהם שומעים טיעונים בעד או נגד.
לאחר שהסברנו טוב על מה אנחנו מדברים, ומה אנחנו חושבים על כך – הגיע הזמן לשטוח טיעונים. חשוב לשמור מקום גם לסתירת טיעונים נגדיים, אם ישנם כאלה. חשוב לזכור שמאחורי כל טיעון טוב יש טיעון נגדי שהוא שקול לו או טוב ממנו.
דמגוגיה היא כלי חשוב ברטוריקה, אבל נסו להימנע ממנה כדי לאתגר את עצמכם לחשוב טוב יותר על הלוגיקה שמאחורי הדברים. טיעונים הכוללים פנייה אל ההמון או אל הכוח (כולם יודעים ש…, הרצל אמר…, אפילו ראש הממשלה עשה…) עשויים להישמע טוב על הנייר, אבל מאחוריהם לא עומד הרבה ביסוס לוגי.
גם השוואות פסולות בין תופעות עלול לתת לקורא הרגשה שאתם לא כל כך יודעים על מה אתם מדברים, או שאתם מנסים להצחיק או להתל בו בכוח (כמו בהשוואה של מנה במסעדה לימים שקדמו לרצח הפוליטי המזעזע והטראומטי הזה, למשל).
לבסוף, סכמו את הטיעונים סביב הגיון, גם אם הוא פנימי, אבל כזה שמעוגן בידע ובבקיאות. אם אינכם בקיאים במשהו, אל תמהרו לכתוב את דעתכם עליו. יהיו הרבה אידיוטים שימושיים אחרים שיעשו את זה כבר בשבילכם, והם גם כנראה בקיאים הרבה פחות.